HTML

Foci a köbön

Foci a harmadikon

Friss topikok

Linkblog

EURO 2008: ELŐDÖNTŐK UTÁN: EGY SIMA, EGY FORDÍTOTT. Míg a spanyolok könnyen jutottak túl az oroszokon, addig Németországnak „kapaszkodnia” kellett Törökország ellen

2008.06.27. 03:16 Hormat

Micsoda meccsek voltak! Már csupán egy találkozó, a lehető legfontosabb összecsapás van hátra az Euro 2008-ból, ám szerdán és csütörtökön két remek meccset láthatott a nagyérdemű Németország és Törökország, valamint Spanyolország és Oroszország részvételével. Az alábbiakban ezekre a találkozókra tekintünk vissza..

 

 

És akkor egyszer csak elsötétült minden.

Alighanem a világvége lehet ilyen, de nekünk, futballrajongóknak valójában az is volt.

Mert mit láttunk addig?

Két remekül felkészített, európai futballt játszó alakulatot.

Aztán jött az, hogy „hiba a közvetítő vonalban”.

Magunk közt szólva, ekkor aligha csupán egy-két káromkodás jutott el a békésen szunyókáló, esetleg épp Magdi anyust vagy a légből kapott sztárocskák kotyvasztását figyelő szomszédig, hanem a darabokra törő tévé robaja is.

Valóban élmény volt nézni a „halotti poraiból” feltámadó, sérülésektől és eltiltásoktól tizedelt török tizenegyet, amint a németek ellen vezetést szereznek, igaz, ahogy azt ebben a tikkasztó hónapban megszokhattuk, nem sokáig tart(hat)ott a jókedv.

Ugur a németek talán legnagyobb hiányosságát, a kapusposzt, azaz Jens Lehmann gyengeségét kihasználva juttatta vezetéshez a „félholdasokat”, ám az Európa-bajnokság – szubjektív vélemény következik! – legjobbja, Bastian Schweinsteiger Podolsiki középre tett labdáját juttatta Rüstü hálójába.

Minden kezdődhetett elölről – illetve, nekünk csak kezdődhetett volna.

Merthogy szegény Gundel Takács Gábor kommentátort hol hallottuk, hol nem, látni mindenesetre nem sokat láttunk az összecsapásból.

A csütörtökre virradóan Budapestet is elérő vihar tudniillik tombolt Bázelben, ám bárhogy történt is, nagy blama ez az UEFA-nak.

Rüstü nem akart lemaradni kollégája mögött, így a hetvenkilencedik minutumban jókora kapushiba után fordított Klose révén Joachim Löw együttese. Ahogy először a meccs során, úgy másodszor is hamar jött a válasz Semihnek köszönhetően, persze, kell-e mondani, Lehmann hathatós közreműködésének (is) köszönhetően.

Már mindenki a hosszabbításra készülődött, a legtöbben a hűtőig jutottak, no meg a hideg sörig, ám Philipp Lahm, a jobbhátvéd ekkor úgy tört előre, mint valami orosz tank, hogy aztán magától értetődően bombázzon a törökök hálójába.

A végeredmény már nem változott, így a török „csoda” megszűnt létezni, győzött az esélyesebb gárda, ám hogy nem lesz könnyű dolguk vasárnap este Bécsben Michael Ballackéknak, az biztos. És hogy miért nem, az az alábbiakban kiderül…   

 

Euro 2008, elődöntő

Szerda

NÉMETORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 3–2 (1–1)

Bázel, 39000 néző. Vezette: Busacca (svájci)

Gólszerző: BORAL UGUR (0–1) a 22., BASTIAN SCHWEINSTEIGER (1–1) a 26., MIROSLAV KLOSE (2–1) a 79., SENTÜRK SEMIH (2–2) a 86., PHILIPP LAHM (3–2) a 90. percben

 

 

A szívéhez kapott Ibéria, éspedig nem a kánikula miatti rosszullét miatt.

Csupán harmincnégy fontos perc telt el, és a megváltónak hitt David Villa helyére Cesc Fabregas érkezett.

A Valencia támadója egy akciónál megsérült, így az Arsenal ifjú klasszis középpályása kapott lehetőséget a bizonyításra.

A spanyolok nyomban át is tértek a négy-öt-egyes felálláshoz, azaz elől egyedül Fernando Torres tartózkodott, és a Liverpool zsenije meg is küzdött az „orosz medvékkel”.

Az „oroszlánüvöltésre” ekkor még várni kellett.

Persze nem olyan sokáig, hiszen bár az első félidő nem hozott unalmas játékot, sőt, az orosz tizenegy elmaradt a tőle már-már lassan megszokottól.

Az ötvenedik percben aztán Andrej Arsavin is csak nézhette a leendő csapattársak akcióját – hírlik, a Barcelona élénken érdeklődik a torna egyik nagy felfedezettje iránt –, hiszen Iniesta remek cselei után a jó beadásra is maradt ereje, érkezett Xavi, aki nem hibázott.

Sehol sem volt az oroszok eddigi fegyvere, azaz a gyors megindulások, hiszen helyzete sem nagyon volt Guus Hiddink társulatának. A spanyolok azonban továbbra sem álltak le, és meg is lett a jutalma. A cseresor játszott össze: Fabregas nagyszerű meglátása után Güiza minden bizonnyal az Euro 2008 egyik legszebb találatát szerezte: a kimozduló Akinfejev fölött lágyan emelt a szbornaja hálójába.

És még nem volt vége!

Fabregas újabb gólpasszal jelezte, adott esetben ott lenne vasárnap este a kezdőben. Ezúttal Silva volt a kiválasztott, aki elég érettnek bizonyult, igaz, vörös legfeljebb Guus kapitány feje lehetett, miután a nyolcvankettedik minutumban elúszni látszott a tengeralattjáró, pardon, hajó.

Apropó, hajó! Minden jó, ha jó a vége, és bár a méltán nagy érdeklődésre számot tartó kontinensviadal csupán vasárnap fejeződik be, az még kérdéses, hogy a hispánok elbuknak-e, avagy újraírva a történelmet, újabb spanyol hódítók jelennek meg a földön, mégpedig az Úr 2008-as esztendejében.

 

Euro 2008, elődöntő

Csütörtök

OROSZORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–3 (0–0)

Bécs, 52000 néző. Vezette: Frank de Bleeckere (belga)

Gólszerző: XAVI (0–1) az 50., DANIEL GÜIZA (0–2) a 73., DAVID SILVA (0–3) a 82. percben   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fociakobon.blog.hu/api/trackback/id/tr87541482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása