HTML

Foci a köbön

Foci a harmadikon

Friss topikok

Linkblog

U19-ES EB-SELEJTEZŐ, ELITKÖR, MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA (2–2) UTÁN. Fehérvár, magyar (ost)rom

2008.05.20. 20:18 Hormat

Sóstói: keserű szájíz
 
Mi lenne, ha még fizetni is kellene?
Ez volt az a gondolat, amely megfordult a sajtómunkás fejében hétfő délután a Sóstói Stadionban.
Merthogy mindösszesen néhány százan lézengtek a Székesfehérvár arénájában, pedig a belépés ingyenes volt.
A magyar persze már csak olyan, hogy akkor megy ki egy eseményre, ha 1.: világsztár érkezik kishazánkba, 2.: győzelmi remények is felcsillannak.
Na már most bár a litván U19-es válogatott fokmérője még nem hajaz Tom Cruise-ra, David Beckhamre, de még Eddie Murphyre sem, viszont a mi aranylábú gyerekeinktől – talán kimondható – elvárható volt a jó rajt.
 
Sisa Tibor a kezdés előtt tíz perccel még poénkodott, aztán kis híján arcára fagyott a mosoly a szövetségi edzőnek.
Negyven másodperc után a vendégek gondoskodtak arról, hogy Gulácsi Péter meg ne fázzon a szokatlanul szeles májusi hétköznapon: mint szomszédot Julcsa néni, úgy kínálták meg a litvánok a Liverepool kapusát, ám a remek cerberus azt tette, amit megkövetelt a haza.
Jó tíz perc kellett, míg az erősen tartalékos mieink – csak két példa: Koman Vladimir és Kádár Tamás csak a kispadon foglalt helyet – felvették a tempót, és egyre-másra alakították ki a helyzeteket Vytautas-Gediminas Cerniauskas kapuja előtt.
Hiába adódott több lehetőség Németh Krisztián és Nikházi Márk előtt, az utolsó passzok vagy lövések nem sikerültek.
 
Alighanem csupán a gól hiányzik a felszabadult futballhoz – gondoltuk mi, és valóban: a litván kapus annyira ügyetlenkedett a labdával, míg Németh Krisztiántól Gosztonyi András elé került a labda, aki a gólvonalról nem tudott hibázni.
A 33. percben jártunk, és persze, hogy űzte-hajtotta övéit a lelkes drukkersereg. Ebben a periódusban védekezésre kényszerültek a látogatók, így csak idő kérdése volt, mikor születik meg a második hazai találat.
 
Az első felvonásban mindezt csak leshettük, de a folytatásban Présinger Ádám szép szabadrúgásgólt lőtt a litván hálóba.
Csupán hét perc telt el, így vártuk, egyre csak vártuk a magyar akciókat. Hiába küldte be a középpályás Nikházi Márk helyett a támadó Simon Andrást Sisa Tibor szövetségi edző, ez is kevés volt az üdvösséghez. Sőt, a lelkesedésből példát mutató litvánok Szekeres Adrián hibája után Marius Papsys góljával szépíteni tudtak, amivel egy csapásra megváltozott a játék képe.
Ivan Svabovic alakulata megérezte, hogy lehet keresnivalója, míg a mieink érthetetlen módon a biztonságra törekedtek. Szó sem volt már nagy rohamozásról, tudat alatt alighanem úgy voltak vele a fiúk, csak nehogy hibázzunk.
 
A futball azonban sajnos már csak olyan, hogy góllal bünteti az efféle elhatározásokat, így Papsys újabb gólja után az volt a kérdés, legalább az egy pont meglesz-e?
Németh Krisztiánék becsületére legyen mondva, némi zavarodottság után újult erővel vetették bele magukat a harcba, de komoly, igazán nagy helyzet már nem adódott a magyar válogatott előtt, pedig az utolsó tíz percben létszámfölényben támadhattak a meggypiros-mezesek. És hogy az egyből nem lett semmi, azt megköszönhetjük Papsysnak, aki kapufát lőtt.
Összességében ugyanazt tette, mint a mieink, csak kérdés, ki fizet ezért nagyobb árat?
Merthogy a portugálok Tatabányán 5–0-ra ütötték ki a ciprusi tizenegyet. Szerda este mindenképpen nyernie kell együttesünknek, így a vélhetően győző luzitánok ellen igazi ki-ki meccsre kerülhet sor szombat este.  
 
MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA 2–2 (1–0)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 800 néző. Vezette: Babak Rafati (német)
MAGYARORSZÁG: 1 GULÁCSI PÉTER – 13 SZEKERES Adrián, 5 DEBRECENI András, 4 LENGYEL Dániel, 14 PRÉSINGER Ádám – 6 GÁL András, 2 BUSAI Attila – 18 NAGY Olivér (11 SZABÓ László, 87. p.), 10 NIKHÁZI Márk (8 SIMON András, 58. p.), 3 GOSZTONYI András (7 KOMAN Vladimir, 83. p.) – 9 NÉMETH Krisztián. Szövetségi edző: Sisa Tibor.
LITVÁNIA: 1 Vytautas-Gediminas CERNIAUSKAS – 13 Robertas FREIDGEIMAS, 2 Linas KLIMAVICIUS, 15 Vytautas ANDREUSKEVICIUS, 5 Denis GORDEJ – 8 Arturas ZULPA (16 Gediminas STROCKAS, a szünetben), 10 Jevgenij MOROZ (8 Brunas BISKYS, 62. p.; 3 Tomas STATKEVICIUS, 85. p.), 17 Viktor PASIN, 14 Villus ZABARAUSKAS – 7 Marius PAPSYS, 11 Tadas ELLOSIUS. Szövetségi edző: Ivan Svabovic.
Gólszerző: GOSZTONYI ANDRÁS (1–0) a 33., PRÉSINGER ÁDÁM (2–0) az 52., MARIUS PAPSYS (2–1) a 67., MARIUS PAPSYS (2–2) a 72. percben
Kiállítva: Gordej a 81. percben  
 
ÍGY TELJESÍTETTEK
A mieink kapujában Gulácsi Péter bizonyította rátermettségét. A védősorból Lengyel Dánielt, illetve Szekeres Adriánt tudjuk kiemelni. Előbbit pozitív, utóbbit negatív értelemben. A nem teljesen egészséges Szekerest nem kívánjuk bűnbaknak kikiáltani, ám ettől még tény: mindkét kapott gólban benne volt. Présinger Ádám szép gólt rúgott. A középpályán Busai Attila aktív volt, Nikházi Márk többször rossz megoldást választott, Gosztonyi Andrást gólja dicséri. Németh Krisztiánnak ezúttal is megvoltak a helyzetei, ám azokat ki is hagyta.
A litvánok hálója előtt álló hálóőr azt tette a 33. percben a labdával, amit mi nem tudtunk megtenni a nevével: kiejtette. A védelemben a sok átlagos teljesítmény mellett Gordej kiállításával tűnt ki. A középpályán szereplők sokat futottak, míg Marius Papsys személyében találtuk meg a meccs hősét, aki nem csupán két góljával, de erőtől duzzadó játékával, no meg zúgó kapufájával is a mezőny fölé nőtt.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fociakobon.blog.hu/api/trackback/id/tr61479369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása